Δέσποινα Σαββίδου στο 14ο Συνέδριο Μαστολογίας: Η πρόληψη σώζει ζωές

Δέσποινα Σαββίδου στο 14ο Συνέδριο Μαστολογίας: Η πρόληψη σώζει ζωές

Δημοσιεύουμε εκτενές απόσπασμα της παρέμβασης της γνωστής ιατρού- ακτινολόγου, Διευθύντριας CT-MRI στον Όμιλο «Βιοϊατρική» και υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με τη ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, στο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας στην Αίγλη Ζαππείου:

 

Η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί την καθιερωμένη μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Θα πρέπει κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών   να υποβάλλεται κάθε χρόνο σε ψηφιακή μαστογραφία.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού (από 30-50%) σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω όταν αυτές υποβάλλονται σε ετήσια ψηφιακή μαστογραφία.

Όμως στις γυναίκες υψηλού κινδύνου, δηλαδή με πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού >20% κατά την διάρκεια της ζωής τους, προτείνεται συνδυασμός ψηφιακής και μαγνητικής τομογραφίας για ένα πιο αποτελεσματικό προσυμπτωματικό έλεγχο.

Στις γυναίκες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται αυτές που έχουν αποδεδειγμένα μετάλλαξη γονιδίων (BRCA1 και BRCA2) ή έχουν πρώτου βαθμού συγγενή με μετάλλαξη αυτών των γονιδίων ενώ οι ίδιες δεν έχουν υποβληθεί σε γονιδιακό έλεγχο. Επίσης, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στον θώρακα για άλλου τύπου καρκίνο, όπως το λέμφωμα Hodkgin, σε ηλικία 10-30 ετών, καθώς και γυναίκες με σπάνια σύνδρομα ( Li-Fraumeni , Cowden).

Να θυμάστε ότι η πρόληψη σώζει ζωές και να μην ξεχνάτε την ετήσια μαστογραφία σας.

 

Leave a comment