Τα ζώα συντροφιάς ΔΕΝ κινδυνεύουν από τον κορονοϊό – «Sars Cov 2»

Τα ζώα συντροφιάς ΔΕΝ κινδυνεύουν από τον κορονοϊό – «Sars Cov 2»

της Σταυρούλας Αλαφάκη

Μαθηματικού, Διοικητικού Στελέχους Κτηνιατρικής Κλινικής

Στελέχους της «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή»

Σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπως αυτή που ζούμε, η ροή των πληροφοριών που δεχόμαστε είναι καταιγιστική! Δεν ξέρεις πότε είναι αληθείς και πότε φλερτάρουν με τη μυθοπλασία. Πηχυαίοι, σοκαριστικοί, παραπλανητικοί τίτλοι για να δημιουργούνται εντυπώσεις, πολλές φορές λανθασμένες. Ο φόβος που, δικαίως, μας έχει καταλάβει είναι κακός σύμβουλος και στόχος για να κερδηθούν «click» και θα πρέπει, όπως πάντα, πριν εντυπωσιαστεί το θυμικό μας να λειτουργήσει η λογική μας. Ελέγχουμε τις πηγές, ψάχνουμε λίγο (ώς πολύ!) παραπάνω και ακούμε τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ.

Ο φονικός ιός έχει αλλάξει τη ζωή μας, ας μην αλλάξει, χωρίς λόγο, και τη στάση μας απέναντι στους τετράποδους φίλους μας. Έχουν ακουστεί πολλά, παρά τα περιορισμένα δεδομένα που έχουμε. Με βάση αρμόδιους φορείς, όπως η WSAVA1 (World Small Animal Veterinary Association), το CDC2 (Centers for Disease Control and Prevention) και η FECAVA3 (Federation ofEuropean Companion Animal Veterinary Association) με τα ώς τώρα δεδομένα, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν πως τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μολυνθούν, να νοσήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό. Aυτό που προκύπτει είναι πως η διάδοση του ιού γίνεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μικροσταγονιδίων από αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται πως σε έρευνα που διεξήχθη από τα διακριμένα κτηνιατρικά εργαστήρια IDEXX Laboratories4, παίρνοντας δείγματα από 3500 ζώα (55% σκύλοι, 41% γάτες και 4% άλογα) από περιοχές που εμφανίστηκαν, με μεγάλη συχνότητα, κρούσματα ανθρώπων με «Sars Cov 2» (π.χ. Seattle – U.S.A., Νότια Κορέα), τα PCR real time tests, προέκυψαν για ΟΛΑ τα ζώα ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

Σχολιάστηκε αρκετά επίσης η ύπαρξη ή μη θετικού κρούσματος αναφορικά με τον σκύλο της γυναίκας που νόσησε από «SarsCov 2» στο Hong Kong. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, ο υπέργηρος (17 ετών) και ήδη ταλαιπωρημένος από υποκείμενα νοσήματα σκυλάκος, πέθανε. Ο θάνατός του ΔΕΝ συνδέεται με τον «Sars Cov 2» παρότι διάφοροι τίτλοι σχετικών άρθρων φρόντισαν να δείξουν κάτι τέτοιο για δημιουργία εντυπώσεων.


Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δελτίο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου5 αλλά και σε άρθρο του Forbes6, τα ασθενώς θετικά tests, ακολούθησαν αρνητικά tests, δεν εμφανίστηκε κανένα κλινικό σύμπτωμα και ως εκ τούτου δε μπορεί να συνδεθεί με κάποιο τρόπο ο θάνατος του ζώου με τον συγκεκριμένο ιό. Αναφορικά δε με τα (γνωστά εδώ και πολλά χρόνια) είδη του κορωνοϊού (τονίζεται πως οι κορωνοϊοί είναι μεγάλη κατηγορία ιών και δεν τους μάθαμε τώρα μέσω του «Sars Cov 2») που προκαλούν την εντερίτιδα του σκύλου ή τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, oι ιοί αυτοί ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα είδη αυτά, ανήκουν σε ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ οικογένεια από αυτή του «Sars Cov 2», ΔΕΝ μεταδίδονται στον άνθρωπο και μπορούν να μεταφερθούν μόνο μεταξύ του ΙΔΙΟΥ είδους (από σκύλο σε σκύλο ή από γάτα σε γάτα).

Η αναβάθμιση της εφαρμογής των βασικών κανόνων υγιεινής και δημόσιας υγείας (που θα πρέπει να ακολουθούνται ούτως ή άλλως) που προκαλεί η διάδοση του «Sars Cov 2» είναι εύλογο να εντάσσει και την επαφή με τα ζώα. Όχι γιατί αυτά παίζουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη διάδοση του ιού αλλά γιατί και στο δικό τους δέρμα, όπως στο δικό μας, όπως φυσικά, σε πολλές άλλες επιφάνειες μπορεί να επικαθήσει ο ιός εάν αυτά έχουν εκτεθεί σε μολυσμένο περιβάλλον. Συμπεριφερόμαστε στα ζωάκια όπως συνηθίζουμε πλέον στην καθημερινότητά μας αναφορικά με τους συνανθρώπους μας. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής της έδρας Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Α.Π.Θ., Δρ Σπυρ. Κρήτας7:  «τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης του Covid-19, ούτε νοσούν από αυτό, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς, όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών, πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φιλάνε. Το ζώο μπορεί να δράσει ΜΟΝΟ ως μηχανικός φορέας του ιού. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με κορωνοϊό να φταρνιστεί ή να βήξει πάνω σε ζώο και αυτό μετά να το χαϊδέψει κάποιος άλλος. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και με το κινητό μας τηλέφωνο ή άλλες επιφάνειες και γι’ αυτό απαιτούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής». Αποφεύγουμε την κοινωνικοποίηση του ζώου μας στην καθημερινή του βόλτα, όπως εύστοχα σημειώνει και η πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και μέλος του «Ινστιτούτου Pasteur», Δρ Μαρία Λινού στο ηχητικό που ακολουθεί.

Επαναλαμβάνεται πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΩΣ Ο ΙΟΣ «SARS COV 2» METAΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ Ή ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Για ό,τι μας απασχολεί ή μας προβληματίζει, δεν ανατρέχουμε σε τυχαίες πηγές του διαδικτύου. Ενημερωνόμαστε από τις ιστοσελίδες των επίσημων φορέων και  απευθυνόμαστε στον ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ μας.

Κλείνοντας, ας σκεφτούμε λίγο τα αδεσποτάκια και την αλλαγή που υπέστη η καθημερινότητά τους. Έκλεισαν οι επιχειρήσεις εστίασης που συνήθως έβρισκαν τροφή, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και έχασαν πιθανά τους ανθρώπους τους. Αυτούς που τα φρόντιζαν προσφέροντας τους νερό και φαγητό πέρα από την αγάπη και το ενδιαφέρον. Ας μην τα ξεχάσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες. Ας μην κάνουμε βόλτα για να τα βρούμε, αν αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν κοστίζει τίποτα όμως να βάλουμε έξω από την πόρτα μας μπωλ φαγητού και νερού. Εντάξει, ίσως κοστίζει κάτι η τροφή τους… Κοστίζει όμως η προσφορά σε αυτόν που έχει ανάγκη; Ανάμεσα σε όλες τις προμήθειες που παίρνουμε για εμάς, ας σκέφτουμε και τα πλασματάκια αυτά που εξαρτώνται αποκλειστικά από την καλή μας διάθεση! Και αν κάτι μας «κολλούν» με ευκολία είναι μόνο αγάπη!!!

Leave a comment