ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ

Κύριε Οικονόμου, οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής στις περασμένες εκλογές τίμησαν την παράταξη σας με ένα σημαντικό ποσοστό που υπερέβη το 16% και σας ανέδειξε τρίτη δημοτική δύναμη. Πώς το βλέπετε τώρα με τα σημερινά δεδομένα, θα συνεχίσετε;

 

Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, σε ανοδική πορεία και παρά την πανδημία και την κρίση που περνάμε αυτή την περίοδο, μας αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότεροι δημότες. Τώρα αν με ρωτάτε αν θα είμαι υποψήφιος, ΝΑΙ σας δηλώνω ξεκάθαρα ότι θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος το 2023 και το λέω χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Εκπροσωπούμε ήδη ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτών και αυτό είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί για μένα και τα στελέχη της Νέας Αρχής μεγάλη ευθύνη. Οι δημότες μάς εμπιστεύονται, ολοένα και περισσότερο γιατί έχουμε πρόγραμμα και ξεκαθαρισμένες απόψεις για  τα  συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης: στην καθαριότητα, στην διαχείριση αποβλήτων, στο κυκλοφοριακό, στις θέσεις στάθμευσης, στις υποδομές,  στο περιβάλλον, στους κοινόχρηστους χώρους, στο πράσινο, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στην σχολική στέγη, στην εξυπηρέτηση του δημότη, στις εφαρμογές έξυπνης πόλης, στα δημοτικά ιατρεία, στην παραβατικότητα.   ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

 

 

Θέλετε να μας κάνετε μια αποτίμηση του έργου των 18 μηνών της δημαρχίας Ζορμπά; Πώς το αξιολογείτε. 

 

Ο Δήμος δεν πάει καλά. Δεν θέλω να μηδενίζω τα πάντα και αναγνωρίζω ότι γίνονται κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αλλάξει την εικόνα. Τα προβλήματα παραμένουν και πολλές φορές επιδεινώνονται. Η εξυπηρέτηση του δημότη πάσχει. Οι επαγγελματίες που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, παλεύουν για τα αυτονόητα. Σε θέματα που οι άλλοι Δήμοι  έχουν προ πολλού τακτοποιήσει, όπως των δημοτικών τελών, της χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας  στους εργαζομένους, του Προϋπολογισμού, του έγκαιρου προγραμματισμού, των δημοτικών ιατρείων,  η δημοτική αρχή επιδεικνύει μια ανεξήγητη αναλγησία και αδιαφορία. Τρέχουμε πάντα πίσω από τα γεγονότα. Πολλές υπηρεσίες του Δήμου απαξιώνονται συστηματικά, ενώ παράλληλα καλά κρατεί ο μηχανισμός των πελατειακών σχέσεων, της ευνοιοκρατίας και των επιλεκτικών μετακινήσεων, όπου ο Δήμαρχος,  όπως θα έχετε διαβάσει, δέχτηκε έντονη κριτική και από δικούς του συνεργάτες, που έφτασαν και σε αποχωρήσεις. Η φθορά της δημοτικής αρχής είναι πασιφανής και πολύ πρόωρη, κάτι που δεν το περίμενα. Σε ένα όμως θέμα έχει πιάσει ταβάνι, στις ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ και στην αδιαφάνεια. Για να ασκήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο, πρέπει να ρωτάμε εγγράφως, να μας αγνοούν, να ξαναρωτάμε, να βγάζουμε εισαγγελική παραγγελία και πάλι να αδιαφορούν. Υπάρχει θέμα δημοκρατίας στον Δήμο μας και είναι πολύ σοβαρό. Στο Δημοτικό Συμβούλιο πολλές φορές  ο Δήμαρχος δυναμιτίζει το κλίμα και το φθάνει σε επίπεδο ύβρεων και προσωπικών αντιπαραθέσεων και όπως καταλαβαίνετε αυτό πυροδοτεί μία ένταση που δεν βοηθά και δεν τιμά κανέναν.  Ακόμα και οι πολίτες, οι οποίοι με ερωτήματα ή καταγγελίες προς τη Δημοτική Αρχή παρεμβαίνουν με άμεσο τρόπο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή με πλήρη αδιαφορία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια να εντείνεται και σε ατομικό επίπεδο.

 

Ο νυν δήμαρχος εξελέγη βάσει ενός προγράμματος που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει απέναντι στους αγιοπαρασκευιώτες. Βλέπετε να υλοποιούνται οι εξαγγελίες του; 

 

Δεν δίνω ούτε εγώ ούτε οι δημότες μεγάλη σημασία στις δεσμεύσεις του. Η αξιοπιστία του έχει τρωθεί, Αλλάζει άποψη διαρκώς. Για το κολυμβητήριο οκτώ φορές!!! Καταψήφιζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση το Νέο Δημαρχείο.  Η αγορά της βίλας Ιόλα δαιμονοποιήθηκε από τον σημερινό Δήμαρχο στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν όπου την αποκαλεί «μνημόνιο Ιόλα». Χαίρομαι όμως που άλλαξε άποψη. Στην πλατεία του Άη Γιάννη αλλάζει συνεχώς τον σχεδιασμό. Αρχικά με ακύρωση της ανάπλασης, μετά ανάπλαση με τραπεζοκαθίσματα, στην συνέχεια φτηνότερη λύση και στο τέλος μία απλή συντήρηση που ακόμη την περιμένουμε και φυσικά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Για ποιο πρόγραμμα και δεσμεύσεις μιλάτε; Αυτή τη περίοδο εκτελούνται έργα που σχεδίασε και ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Έχουμε δύο χρόνια ακόμη για να δούμε αν θα μπορέσει να κάνει κάτι. Και πραγματικά εύχομαι να κάνει κάτι καλό για την πόλη και το ξεκαθαρίζω ότι σε όλα τα θετικά θα μας έχει δίπλα του.

 

Με τον κύριο Ζορμπά  είστε ομογάλακτοι. Προέρχεστε από την παράταξη της ΝΔ. Γιατί αποφασίσατε στις εκλογές να ακολουθήσετε ξεχωριστούς δρόμους; 

Αυτό μου το ρωτούν αρκετοί δημότες και ψηφοφόροι μας  και είναι ευκαιρία το ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά, ότι τα κόμματα δεν έχουν καμία θέση να ανακατεύονται και να χειραγωγούν την αυτοδιοίκηση, για να αποκομίσουν οφέλη, μεταφέροντας τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στα δημοτικά συμβούλια. Έχω δεσμευθεί στους δημότες, και το τηρώ απόλυτα, να μην λειτουργώ κομματικά, ούτε να τους διαχωρίζω με πολιτικά κριτήρια.

Η πόλη όμως χρειάζεται μία φρεσκάδα, μία ανανέωση στο αυτοδιοικητικό της προσωπικό, χρειάζεται να δει το αύριο, να αναδείξει νέα στελέχη, να ενεργοποιήσει  περισσότερους δημότες στα κοινά. Αν συνεχίσει να ανακυκλώνει τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες συνταγές του χθες, δεν θα έχει καμία προοπτική. Και πραγματικά αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον της.

Σήμερα που μιλάμε πως είναι οι σχέσεις σας με τον κύριο Ζορμπά, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του ασκείτε δριμεία κριτική για κάποιες αποφάσεις του. Θέλετε να γίνετε πιο σαφής; 

Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Τον Βασίλη Ζορμπά τον στήριξα και το 2010 όταν εξελέγη δήμαρχος και το 2014 όταν έχασε. Δεν το λέω ως δικαιολογία, αλλά τότε ήταν λίγο διαφορετικός, τουλάχιστον προς την έξω εικόνα του. Τώρα η αλαζονεία του και τα χαρακτηριστικά του κακού του εαυτού, λυπάμαι που το λέω,  έχουν φτάσει στο κατακόρυφο.

Για το θέμα της κριτικής που ασκούμε, αυτός είναι ο ρόλος μας. Αν μερικές φορές είναι έντονη, έχει να κάνει να κάνει με την κρισιμότητα του θέματος. Εμείς αναδεικνύουμε τα ζητήματα στην πραγματική τους διάσταση, χωρίς υπερβολές και χωρίς μέχρι τώρα απαντήσεις που να μας διαψεύδουν. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ανοργανωσιά, την προχειρότητα και την κακοδιοίκηση. Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη με τις ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ, τις αυθαιρεσίες στον ΠΑΟΔΑΠ, τα λάθη και τις παραλείψεις που καθυστερούν το νέο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, τις διαδικασίες για τις υποδομές της προσχολικής αγωγής και πολλά άλλα θέματα αδιαφάνειας. Εδώ και ενάμιση χρόνο δίνουμε καθημερινή μάχη με τα προβλήματα του Δήμου, πάντα όμως ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:  για την ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, για το ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ, τις «απολύσεις» στους ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. την ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ που χάσαμε άλλα δύο χρόνια,  ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΝΤΕΣ στα  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και στις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, με το ΟΤ 118, με το ΟΤ 119 , τα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ, τις ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, το ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ, τα προβλήματα στα ΠΕΥΚΑΚΙΑ,  στον ΤΣΑΚΟ, στο ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟ, στο ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ, στο κλειστό ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ, στον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία με τον αθλητισμό, καθώς έχω υπάρξει μέλος της εθνικής ομάδας στίβου εφήβων και νέων, με πολλές διακρίσεις και έχω διατελέσει πρόεδρος αθλητικού σωματείου  καλαθοσφαίρισης στην πόλη μας.

 

Με την κατάργηση του εκλογικού νόμου συμφωνείτε; Πιστεύετε ότι η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησε προβλήματα;

Με τις βασικές αλλαγές του νέου νόμου συμφωνώ  και συμπλέω με τις απόψεις που διατύπωσε η ΚΕΔΕ στην οποία μάλιστα έχω εκλεγεί και συμμετέχω στην κρίσιμη Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας.  Θέλω  όμως να τονίσω, ότι προσωπικά δεν με ενοχλεί ούτε το περιβάλλον της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, γιατί έχω αποδείξει έμπρακτα ότι είμαι υπέρ του διαλόγου, της συνεννόησης και της συναίνεσης, αρκεί αυτό να μην αποβαίνει από κάποιους εργαλείο για να κωλυσιεργούν και να μην παίρνονται αποφάσεις.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον Δήμο;

 • Η μετατροπή του στα επόμενα χρόνια, σε ψηφιακό δήμο και έξυπνη πόλη, μέσα από στοχευμένη προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης και της ψηφιακής διασύνδεσης με όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Οι δημοτικές μας υπηρεσίες να εξυπηρετούν άμεσα, με χαμηλό κόστος και από απόσταση τους πολίτες, χωρίς ταλαιπωρία κι άσκοπες μετακινήσεις. Με έξυπνες εφαρμογές να κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη.
 • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας, με την ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε πολλαπλασιαστές ισχύος της πόλης μας και της τοπικής μας οικονομίας. Μην ξεχνάμε τα μεγάλα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πόλο έλξης των νέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, που αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για τον Δήμο μας. Τα σημεία πολιτιστικής αναφοράς με διεθνή εμβέλεια όπως η βίλλα Ιόλα, τα σημεία φυσικής ομορφιάς ο Υμηττός και οι χώροι πρασίνου.
 • Η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών της τοπικής αγοράς που πλήττεται ιδιαίτερα από τα διαχρονικά προβλήματα της έλλειψης στάθμευσης και του κυκλοφοριακού.
 • Η υιοθέτηση “πράσινων πολιτικών”, με την αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας και την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στην καθημερινή λειτουργία του δήμου μας, που  θα μας επιτρέπουν να εξοικονομήσουμε πολύτιμους πόρους και να τους κατευθύνουμε σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης για το σύνολο των οχημάτων του Δήμου μας, ο φωτισμός με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και τα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία που θα έδινε ουσιαστική ώθηση στον τομέα αυτό.
 • Η προώθηση σύγχρονων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση αλλά και την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, με δημιουργία σύγχρονων υποδομών, αγορά σύγχρονου εξοπλισμού  αλλά και οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης κι ενεργοποίησης των πολιτών. Έχουμε μείνει πολύ πίσω.
 • Η ενίσχυση της ασφαλείας των πολιτών, μέσα από την υλοποίηση έργων που θα καταστήσουν τις πλατείες, τις γειτονιές και τα πάρκα της πόλης μας ασφαλέστερα για τη ζωή τους και ιδιαίτερα για την νεολαία μας.
 • Η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου πολιτικής προστασίας, εναρμονισμένη με τον εθνικό σχεδιασμό, με διαδημοτικό και τοπικό επιχειρησιακό κέντρο, σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής, που θα προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές.
 • Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων φυσικού αερίου και οπτικών ινών σε όλες τις γειτονιές.
 • Τα προγράμματα και οι υποδομές για την σχολική στέγη, τον αθλητισμό και την νεολαία μας με νέες σύγχρονες και ποιοτικές εγκαταστάσεις.
 • Η δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου, ώστε να βοηθηθούν μαθητές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Δεδομένων των ολοένα και αυξανόμενων κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, έχουμε ηθικό χρέος να συνδράμουμε στην εξάλειψη αυτών με συγκεκριμένους τρόπους.
 • Η ενίσχυση της φωνής των δημοτών, με ενίσχυση των συλλόγων και την δημιουργία εθελοντικών σωμάτων που θα μεταφέρουν προβληματισμούς, αιτήματα και τυχόν παραλείψεις στις γειτονιές του Δήμου μας.
 • Και τέλος να επενδύσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, στο μέλλον των παιδιών μας, να δώσουμε ΕΛΠΙΔΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ κάνοντας μία ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Leave a comment