Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Με το πρόγραμμα που έχετε ενώπιόν σας, οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ζητούμε να πάρετε την αγαπημένη μας πόλη, την Αγία Παρασκευή, στα χέρια σας.

Ξέρετε και ξέρω, ότι καμία δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αλλάξει την πόλη, χωρίς τη δική σας ενεργό συμπαράσταση. Το πρόγραμμά μας το έχουμε συζητήσει με πολλούς από εσάς, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα της ετοιμασίας μας.

Και τώρα, ήλθε η ώρα να σας το παρουσιάσω.

Σας κοιτάζω στα μάτια και σας ζητώ:

Να εγκρίνετε τις δεσμεύσεις μας στην κάλπη και μετά, να αλλάξουμε μαζί την εικόνα της Αγίας Παρασκευής προς το καλύτερο, αφήνοντας πίσω μας πολλά χρόνια αδιαφορίας, πολλές ευκαιρίες χαμένες, πολύ καιρό ανεκμετάλλευτο.

Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είναι ένας νέος συνδυασμός, που για πρώτη φορά ζητεί την προτίμηση των δημοτών της Αγίας Παρασκευής. Όταν λέμε «Νέα Αρχή», δεν εννοούμε απλώς ένα καινούργιο ξεκίνημα. Υπογραμμίζουμε και την ανάγκη μιας ποιοτικά αναβαθμισμένης νέας διοίκησης του Δήμου, μιας άλλης, νέας δημοτικής Αρχής με εντελώς άλλη κουλτούρα, κοντά στον πολίτη.

Είμαστε πράγματι αδοκίμαστοι στα δημοτικά.

Είμαστε όμως, δοκιμασμένοι με επιτυχία στη ζωή.

Η επιλογή των συνεργατών μου έγινε με περίσκεψη, με πνεύμα ομαδικότητας που θα μας χρειαστεί στη διοίκηση του δήμου, και με γνώμονα τα προσόντα και τα πλεονεκτήματα που έχουν. Έτσι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Στις σελίδες που ακολουθούν καταγράφουμε χωρίς μεγαλοστομίες, ποιες είναι οι προτεραιότητες κι οι επιλογές μας. Ξέρουμε όμως, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Γι αυτό, η πιο σημαντική μου δέσμευση απέναντί σας, έχει μόνο μια λέξη: Λογοδοσία!

Θα είμαι τακτικά, πολύ τακτικά σε επικοινωνία μαζί σας, ώστε να γνωρίζετε κάθε φάση του δημοτικού έργου, και να ξέρετε τις ευκαιρίες που θα εκμεταλλευτούμε, αλλά και τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Οι νέες Τεχνολογίες κάνουν εύκολη την τακτική επικοινωνία μας. Όταν λέω «Μαζί», το εννοώ.

Δεν μηδενίζουμε καμία δημοτική Αρχή του χθες και του σήμερα. Απλώς θεωρούμε ότι έδωσαν όλα όσα μπορούσαν, κι αυτά δεν ήταν αρκετά. Η απλή αναλογική επιβάλλει πνεύμα συνεργασίας με τους άλλους συνδυασμούς, γι αυτό εμείς αναδεικνύουμε τις διαφορές μας, χωρίς να δημιουργούμε μεταξύ μας χάσματα αδιάβατα.

Σας ζητώ επίσης να κρατήσετε αυτό το πρόγραμμα και να το συμβουλεύεστε τακτικά κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής μας θητείας. Χρειαζόμαστε πολίτες που ενεργά συμπαραστέκονται στις προσπάθειες να ξαναγίνει η Αγία Παρασκευή, μια πόλη που να μας αξίζει.

Με ταπεινότητα και αίσθημα ευθύνης, σας ζητούμε μια ευκαιρία. Η Αγία Παρασκευή, η αγαπημένη μας πόλη, έτσι κι αλλιώς, μας ενώνει.

Με ειλικρινή εκτίμηση

Γιώργος  Οικονόμου

Υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

 

***********

 

Οι Οκτώ Πυλώνες του Προγράμματός μας

 

 1. Σύγχρονη Ποιότητα ζωής στην πόλη που αγαπάμε

Η καθημερινότητα στην πόλη μας πρέπει να βελτιώνει τη διάθεσή μας. Διεθνώς, οι πόλεις με το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης είναι ακριβώς αυτές που καταγράφουν τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Σκοπός μας είναι η Αγία Παρασκευή να γίνει μια τέτοια πόλη.

 

2. Καθαρή και ασφαλής πόλη, σημαίνει όμορφη πόλη

Καθαριότητα δεν είναι μόνο τα απορρίμματα. Είναι και οι λερωμένοι τοίχοι, είναι κι οι λερωμένοι δρόμοι, είναι η αμέλεια για τα κατοικίδια, είναι πολλά. Ταυτόχρονα, η ασφάλεια στις μέρες μας αποτελεί κεντρική επιλογή κάθε δημοτικής Αρχής που πραγματικά νοιάζεται για τους πολίτες…

 

3. Δίνουμε στα παιδιά μας καλύτερα Σχολεία, καλύτερη Παιδεία

Κάθε παιδί και γονιός αυτής της πόλης πρέπει να αισθάνεται ότι ο δήμος Αγίας Παρασκευής, αποτελεί τον φυσικό του σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας, ώστε κάθε γενιά να γίνει καλύτερη από την προηγούμενη.

 

4. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, την τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση

Μια δημοτική Αρχή όπως αυτή που σχεδιάζουμε, έχει κεντρική της επιλογή τη στήριξη των παραγωγικών ανθρώπων. Να είμαστε αρωγοί στη βελτίωση των εργαζομένων, δίπλα σε όποιον θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Να μαθαίνει ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου, αυτό είναι μια αληθινά  ενωμένη πόλη.

 

5. Θέλουμε καλύτερη λειτουργία του δήμου, υπέρ του δημότη

Μεγάλο όπλο μας, οι νέες Τεχνολογίες. Η ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας, δεν μπορεί αν μην αλλάξει και τη σχέση του δήμου με τον δημότη. Σκοπός μας, να μετατρέψουμε την Αγία Παρασκευή σε «έξυπνη πόλη».

 

6. Είμαστε δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη

Κοινωνική συνοχή στην πόλη, σημαίνει για μας πρωτίστως μέριμνα για όσους έχουν προβλήματα. Τα άτομα με ειδικές ικανότητες κι όσοι υστερούν λόγω συνθηκών, ο άνεργος, η μονογονεϊκή οικογένεια, ο άπορος, θα έχει έναν μόνιμο σύμμαχο στις προσπάθειές του: Την ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

 

7. Ρίχνουμε το βάρος μας στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό

Με πρωτοβουλίες μέσα στα σχολεία και επένδυση σε αθλητικές υποδομές, δείχνουμε το δρόμο στη Νέα Γενιά. Ναι στον Πολιτισμό, ναι στον Αθλητισμό, όχι στα ναρκωτικά.

 

8. Σχεδιάζουμε με περίσκεψη τις υποδομές, που θα βελτιώνουν συνεχώς την πόλη

Το χθες της πόλης, έριχνε το βάρος του σε έργα βιτρίνας. Εμείς πιστεύουμε βαθιά στην αξία των υποδομών, που θα επιτρέπουν τη συνεχή βελτίωση της ζωής στην πόλη. Η προσεκτική ιεράρχηση των υποδομών, αποτελεί κριτήριο αξιοπιστίας και σοβαρότητας μιας δημοτικής Αρχής.

  

***********************

 

1- Κάνουμε ανθρώπινη κι ευχάριστη τη ζωή στην πόλη

 

 • Κεντρική μας επιλογή είναι η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, συνολικής δυναμικότητας τουλάχιστον 1.000 θέσεων. Εκπονούμε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Σταδιακής Αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος της Αγίας Παρασκευής βασιζόμενοι σε ένα σύγχρονο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Θα περιλαμβάνει δρόμους, πλατείες, πεζοδρόμια (τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων), και όλες τις αναγκαίες υποδομές για την διαχείριση κυκλοφορίας, στάθμευσης και πεζής κινητικότητας. Προχωρούμε σε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, με αντίτιμο που θα καταβάλλεται είτε με εφαρμογή σε κινητά, είτε με χρονοκάρτες σε σημεία πώλησης (περίπτερα, άλλα καταστήματα κλπ). ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι δημότες  θα προμηθευτούν ειδική κάρτα, που θα επιτρέπει το δωρεάν παρκάρισμα 24 ώρες το 24ωρο. Έτσι περιορίζουμε το πρόβλημα που έχει η πόλη, αποκαθιστούμε εν μέρει την επιβάρυνση από αυτοκίνητα εκτός πόλης και προβλέπουμε έσοδα για τον δήμο. Αντιμετωπίζουμε με πρόσθετα μέτρα το πρόβλημα της επιβάρυνσης του Κοντόπευκου, που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη παραχώρηση  των χώρων στάθμευσης των σταθμών του Μετρό σε ιδιωτική εταιρεία για εκμετάλλευση. Δωρεάν στάθμευση έξω από την οικία για όλα τα άτομα ειδικών ικανοτήτων και τους φροντιστές τους. Ακινητοποιούμε με «δαγκάνες» όσους κλείνουν πεζόδρομους, ράμπες ΑΜΕΑ, ιδιωτικά πάρκινγκ κλπ.

 

 • Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένο σύστημα δημοτικής συγκοινωνίας που θα καλύψει ολόκληρη την πόλη. Κριτήρια του σχεδιασμού είναι η σύνδεση με το μετρό, η εξυπηρέτηση σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών και δημοτικών κτηρίων, καθώς και η διευκόλυνση πρόσβασης στην τοπική αγορά. Δημιουργούμε «ευφυείς στάσεις» στη δημοτική συγκοινωνία, με ηλεκτρονικούς πίνακες που αναγράφουν την ακριβή ώρα των δρομολογίων. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα περιέχονται και στη νέα ιστοσελίδα του δήμου, ώστε κάθε πολίτης της Αγίας Παρασκευής να μπορεί να έχει αυτή την πληροφόρηση.

 

 • Αξιοποιούμε δημοτικούς χώρους υπέρ του πολίτη της Αγίας Παρασκευής. Υλοποιούμε τις αναπλάσεις των πλατειών της πόλης μας. Εφαρμόζουμε προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτηρίων. Εγκαθιστούμε σύστημα ειδοποίησης κατοίκων (SMS, e-mail) για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εναρμονίζουμε συνεχώς όλες τις παιδικές χαρές με τις πιο πρόσφατες προδιαγραφές που κάθε φορά διατυπώνονται. Δημιουργούμε ειδική παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Τηρούμε σε όλα τα δημοτικά ακίνητα, τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά, υλικά φιλικά στο περιβάλλον, κάδοι ανακύκλωσης κλπ) Μειώνουμε το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου με εκτεταμένες παρεμβάσεις στις υποδομές του και  με εφαρμογή του Ν.4122/13 στα θέματα του ΚΕΝΑΚ και της υποχρέωσης για κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Εμπνεόμαστε από το Περιβάλλον-Προστατεύουμε το Μέλλον μας.

 

 • Αναζητούμε λύσεις για προβλήματα που μας κληροδότησε το χθες, όπως η ανάπλαση της βίλας Ιόλα. Ο πρόχειρος τρόπος που η διοίκηση Σταθόπουλου προέβη στην αγορά της, χωρίς μελέτη σε βάθος για τους τρόπους και τους πόρους ανάδειξης και συντήρησης της βίλας, είναι ενδεικτική του τρόπου που παίρνει αποφάσεις ο απερχόμενος δήμαρχος. Δική μας δέσμευση είναι ότι το όλο project της βίλας Ιόλα δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους δημότες της Αγίας Παρασκευής, όπως απερίσκεπτα έκανε η απερχόμενη δημοτική Αρχή.

 

2. Συνεχής η προσπάθεια για μια Αγία Παρασκευή καθαρή και ασφαλή

 

 • Ασφάλεια, το στοίχημα των σύγχρονων πόλεων: Η επιλογή μας είναι καθαρή: Στενή συνεργασία με την αστυνομία για τα θέματα της αυξημένης παραβατικότητας, αλλά παράλληλα και επόπτευση των περιοχών του δήμου από εταιρείες φύλαξης με περιπολίες σε 24ωρη βάση. Ενισχύουμε όσο μας επιτρέπει η νομοθεσία θέματα αρμοδιοτήτων και λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας . Βελτιώνουμε τον φωτισμό όπου χρειάζεται, κυρίως σε πλατείες, γύρω από σχολεία κλπ.

 

 • Καθαρή πόλη, σημαίνει πολιτισμένη πόλη: Ολοκληρώνουμε την εξάπλωση της ανακύκλωσης. Δημιουργούμε Μητρώο κάδων και διαμορφώνουμε κριτήρια χωροθέτησης τους. Ενημερώνουμε συνεχώς κι ευαισθητοποιούμε τους κατοίκους κυρίως μέσα από δημοτικές πρωτοβουλίες αλλά και μέσα από τα σχολεία, κάνοντας τη νέα γενιά της πόλης πολύτιμο μοχλό στην προσπάθεια για καθαρότερη Αγία Παρασκευή. Προμηθευόμαστε εξοπλισμό υδροβολής και ουσίες anti-graffiti για καθαρισμό δημοσίων κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων στην πόλη. Διαμορφώνουμε τη δημοτική πλατφόρμα Followgreen για διαχείριση στερεών αποβλήτων.

 

 • Χωροθέτηση και κατασκευή «πράσινου σημείου»: Η απερχόμενη δημοτική Αρχή αρκέστηκε στα λίγα. Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ σχεδιάζει και θα χωροθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα αληθινό «πράσινο σημείο» όπου θα γίνεται η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, μέταλλο κλπ. Με αυτό τον τρόπο η Αγία Παρασκευή θα μετατραπεί σταδιακά σε μια πόλη που θα εφαρμόζει τις Αρχές της Αειφορίας, θα κάνει πράξη τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, θα είναι εναρμονισμένη με τις αντίστοιχες πολιτικές και στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ιεραρχήσει τη διαχείριση των αποβλήτων. Στρέφουμε με αποφασιστικότητα το πηδάλιο της πόλης προς το Αύριο.

 

 • Μέριμνα για τα κατοικίδια: Δημιουργία σημείου ταφής των κατοικιδίων των κατοίκων σε συνεργασία με φορείς που έχουν εμπειρία. Δημιουργία Κέντρου εκπαίδευσης – εξάσκησης κατοικιδίων με εκπαιδευτές και κτηνίατρο

 

3. Επαρκείς παιδικοί σταθμοί- Καλύτερα σχολεία-

Καλύτερη Παιδεία για τη Νέα Γενιά της Αγίας Παρασκευής

 

 • Παιδικοί- βρεφικοί σταθμοί που αξίζουν στα παιδιά μας: Σχεδιάζουμε ανέγερση παιδικών σταθμών. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Επιδιώκουμε νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε παιδικό σταθμό. Αναπτύσσουμε υποδομές για φιλοξενία βρεφών. Θα ξεκινήσουμε μελέτες από την τεχνική υπηρεσία του δήμου για αποκατάσταση κακοτεχνιών και βελτίωση προαύλιων χώρων. Παρατείνουμε το ωράριο λειτουργίας για να εξυπηρετήσουμε τους εργαζόμενους γονείς. Προγραμματισμός για αγορά ενός ακόμα σχολικού. Ένταξη αυτής της λειτουργίας στο project «Αγία Παρασκευή- Έξυπνη Πόλη» το οποίο συζήτησε αναλυτικά ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Οικονόμου με τον πρωτοπόρο στην εφαρμογή του, Δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου.

 

 • Υποδομές στις σχολικές μονάδες: Τοποθετούμε φωτισμό και επισκευάζουμε κακοτεχνίες σε όλα τα σχολεία. Προχωρούμε σε βιοκλιματικές παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες. Εγκαθιστούμε συστήματα συναγερμού σε όλες τις σχολικές μονάδες. Συνεργαζόμαστε στενά με τις Σχολικές Επιτροπές για παρακολούθηση και συντήρηση των σχολικών υποδομών. Μεριμνούμε για τακτικό ιατρικό έλεγχο κι ενημέρωση των οικογενειών των παιδιών από παιδιάτρους κι οδοντιάτρους. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στους σχολικούς φύλακες. Εκπονούμε και ενημερώνουμε για τα σχέδια εκκένωσης των σχολικών κτηρίων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ενισχύουμε την υλικοτεχνική υποδομή και στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση.

 

 • Δημιουργούμε το «οικολογικό σχολείο»: Πρόκειται για εφαρμογή του διεθνούς προγράμματος Eco-Schools, με το οποίο ενθαρρύνουμε και παρακινούμε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα να ασχοληθεί με περιβαλλοντικές δράσεις.

 

 • Συνεργαζόμαστε στενά με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για όλα τα θέματα που αφορούν στη σχολική κοινότητα. Κυρίως επικεντρώνουμε στην ενημέρωση των μαθητών για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, πρόληψης της ενδοσχολικής βίας, προβλημάτων από το κάπνισμα, γνώσεις οδικής συμπεριφοράς κλπ.

 

 

4. Η Απασχόληση κι η Επιχειρηματικότητα, δείκτες ευημερίας της πόλης μας

 • Ιδρύουμε τοπικό γραφείο απασχόλησης: Σκοπός του η αύξηση της απασχόλησης κι η καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν θα αφήσουμε ούτε ένα σεμινάριο για εξεύρεση εργασίας ανέργων, που να μην το αξιοποιήσουμε. Σκοπεύουμε σε στενή συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Για μας, κάθε άνεργος είναι μια πληγή στο σώμα της πόλης. Θα υπάρχει επίσης ειδική μέριμνα για τους αποφοίτους των Λυκείων και των ΑΕΙ.
 • Διεκδικούμε και υλοποιούμε τοπικά σχέδια Απασχόλησης (τοπ.Σ.Α.): Υπάρχουν ακόμα ευρωπαϊκοί πόροι που μπορούμε να διεκδικήσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης για ανέργους, να στηρίξουμε νέους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ) έτσι ώστε αυτοί να αναπτύξουν δεξιότητες, να ενημερωθούν για επενδυτικά προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες, να ιδρύσουν επιχειρήσεις στον επαγγελματικό τους χώρο, να δικτυωθούν με τοπικούς κοινωνικούς εταίρους που μπορούν να συνδράμουν τις προσπάθειές τους κλπ.
 • Κάνουμε την ιστοσελίδα του δήμου, τόπο ενημέρωσης για προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματιών κι επαγγελματιών: Στην εποχή μας, βγαίνουν συνεχώς νέα προγράμματα επιδοτήσεων για start-up επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν τα αντίστοιχα προγράμματα στο ΕΣΠΑ, άλλα στην Περιφέρεια (ο Γιώργος Οικονόμου συζήτησε το θέμα με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αγία Παρασκευή), καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία που κυκλοφορούν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Ευνοούμε τη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων: Για το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε με δήμους από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και χρηματοδοτήσεων.
 • Δημιουργούμε ηλεκτρονικό κατάλογο επιχειρήσεων, με σκοπό να αναδείξουμε μια Διαδικτυακή Πύλη Επιχειρηματικότητας για την Αγία Παρασκευή. Σε ξεχωριστό αρχείο θα καταγράφονται οι τυχόν ανάγκες των επιχειρήσεων σε στελεχιακό δυναμικό.
 • Φτιάχνουμε τον Ηλεκτρονικό Οδηγό Πόλης, ώστε μέσα από το Διαδίκτυο ο καθένας να μπορεί να πληροφορηθεί τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, δηλαδή τις πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές της, τις υποδομές παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και να λάβει πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της Αγίας Παρασκευής
 • Διατηρούμε σε χαμηλό επίπεδο τα ανταποδοτικά τέλη για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες. Σχεδιάζουμε διαχωρισμό επαγγελματικών τελών σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την άσκηση δραστηριότητας. Γενικότερα θα υπάρχει σχεδιασμός ανταποδοτικών τελών που θα αντιστοιχεί  με το επίπεδο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

 

5. Ο Δήμος στην Ψηφιακή Εποχή, στην Υπηρεσία του Δημότη

 • Οι Νέες Τεχνολογίες αλλάζουν τη σχέση δήμου- δημότη: Ελαχιστοποιούμε τη φυσική παρουσία των πολιτών στα γραφεία του Δήμου. Πλήρης χορήγηση πιστοποιητικών από τον υπολογιστή του δημότη. Ανάρτηση όλων των πληροφοριών που οφείλει να γνωρίζει ο πολίτης, στην ιστοσελίδα του Δήμου: Οι αποφάσεις του Δημάρχου, τα θέματα που συζητά κι οι αποφάσεις που λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός κι ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία των αιρετών, οι προκηρύξεις διαγωνισμών, τα θέματα που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση κλπ. Δημιουργούμε τον «Ανοικτό Κόμβο» επικοινωνίας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία του δήμου με υποδείξεις, γνώμες, παρατηρήσεις κλπ. Για τη ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, η διαφάνεια κι η πλήρης ενημέρωση του δημότη είναι καθοριστικός παράγων για την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και τη δημοτική του εκπροσώπηση. Ο Γιώργος Οικονόμου, ως Δήμαρχος, είναι αμετακίνητος σε αυτά τα ζητήματα.
 • Παρακολουθούμε τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες της Αγίας Παρασκευής: Προχωρούμε στην ψηφιακή μηχανοργάνωση της δημοτικής διοίκησης και των κοινωνικών δομών, ώστε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για τα δεδομένα της πόλης (π.χ. αριθμός κατοίκων στα όρια της φτώχειας, αριθμός αστέγων, αριθμός επιχειρήσεων που κλείνουν κι εκείνων που ανοίγουν, αλλά και διαθέσιμοι πόροι για τις λειτουργίες του δήμου, όπως διαχείριση εξόδων του δήμου, εφοδιασμός αυτοκινήτων κλπ)
 • Μετατρέπουμε την Αγία Παρασκευή σε «έξυπνη πόλη»: Ενσωματώνουμε την Τεχνολογία της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας με τον παγκόσμιο ιστό και το δίκτυο συσκευών του δήμου. Δημιουργούμε άμεση σχέση με τις κινητές συσκευές των πολιτών κι λαμβάνουμε κάθε στιγμή πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση σε κάθε δρόμο, σε κάθε σημείο της πόλης, τις οποίες επίσης διαχέουμε σε όλους, μέσω του δικτύου και της ιστοσελίδας του δήμου.

6. Κοινωνική πολιτική ουσίας, για όσους πράγματι την χρειάζονται

 • Δεσμευόμαστε για την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Θα προηγηθεί σχεδιασμός και μελέτη για τη διασφάλιση της λειτουργίας του. Ο Δήμος θα αναλάβει τις υποδομές και θα παραχωρήσει τη χρήση του σε σύλλογο-νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει την λειτουργία του, με την συνδρομή του δήμου και της Περιφέρειας (όπως δεσμεύτηκε ο Γιώργος Πατούλης μετά από ερώτησή μας).
 • Διασφαλίζουμε προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους και ειδική σηματοδότηση για ΑΜΕΑ. Χαρτογραφούμε τους ασθενείς βαριάς μορφής. Απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη οικογένειες που έχουν ασθενείς με βαριά προβλήματα. Μεριμνούμε για θέσεις ασφάλισης των αμαξιδίων όσων κινούνται στην πόλη. Διασφαλίζουμε ψυχολογική στήριξη, όπου αυτή χρειάζεται.
 • Στεκόμαστε στο πλευρό της μονογονεϊκής οικογένειας και του άπορου. Σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, υλοποιούμε προγράμματα, παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη. Ανακαινίζουμε κατά προτεραιότητα και εμπλουτίζουμε τον Πολυχώρο Γυναικών. Σκοπός μας είναι να τον μετατρέψουμε σε ένα χώρο που θα απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών, θα παρέχει ψυχαγωγία αλλά κι ενημέρωση, κυρίως συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα γάμου και μητρότητας,
 • Σταθερή μας μέριμνα, η τρίτη ηλικία: Ενισχύουμε τα ΚΑΠΗ. Ανοίγουμε τη διαβούλευση για νέους τρόπους συμπαράστασης τους ηλικιωμένους. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό, προγράμματα.
 • Έχουμε μηδενική ανοχή στα ναρκωτικά, τα οποία καταπολεμούμε με πρόληψη και συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς. Η συνεργασία μας με την Αστυνομία θα είναι άμεση και καθημερινή, προκειμένου να εκδιώξουμε τελείως από την πόλη μας κάθε άτομο που ασχολείται με τη διακίνηση και τη διάδοση των ουσιών αυτών. Εφαρμόζουμε προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης στους χώρους που κινείται η νεολαία και στα σχολεία. Συνεργαζόμαστε με κάθε φορέα εντός κι εκτός πόλης που μπορεί να αθροίσει τις δυνάμεις του με τις δικές μας σε αυτό τον αγώνα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, στην προστασία της νεολαίας μας. Εδώ, θα είμαστε ανυποχώρητοι.
 • Πολιτική Προστασία: Οι πολίτες με συντονιστή τον δήμο, διαφυλάσσουν την πόλη: Αναρτούμε στην ιστοσελίδα του δήμου ολόκληρο το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και τις οδηγίες για πυροπροστασία, ενέργειες σε περίπτωση πλημμυρών, αλλά και στάδια εκπαίδευσης των πολιτών. Ορίζουμε έναν έμπειρο Αξιωματικό ως προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας κι Εκτάκτων Αναγκών. Κωδικοποιούμε, με ένα μοναδικό αριθμό, όλα τα δημόσια κι ιδιωτικά κτήρια του δήμου. Συνδέουμε τον κωδικό με τα στοιχεία ευπαθών πολιτών. Ιδρύουμε Κέντρο Επικοινωνίας για περιπτώσεις Πολιτικής Προστασίας, βασισμένο στον εθελοντισμό. Πραγματοποιούμε ετήσια άσκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Συνάπτουμε σύμβαση συναντίληψης (MOU) με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για εκπαίδευση του υφιστάμενου προσωπικού Πολιτικής Προστασίας και της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας. Θέτουμε σε ανοιχτή συζήτηση – διαβούλευση με όλους τους συμπολίτες μας τις παραπάνω θέσεις για να τις κάνουμε όσο καλύτερες γίνεται.

7. Το επίπεδο Πολιτισμού κι Αθλητισμού, αποτελούν «καθρέφτη» της τοπικής μας κοινωνίας

 • Ενισχύουμε οικονομικά και βοηθούμε τις δράσεις των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης. Ζητούμε ετήσιο πρόγραμμα δράσης και με βάση αυτό, αλλά και τον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, αποφασίζουμε το ύψος της βοήθειας. Έτσι, στηρίζουμε τους ενεργούς συλλόγους και τους παρακινούμε για ολοένα και μεγαλύτερο πεδίο δράσεων.
 • Προάγουμε τον Εθελοντισμό στην κοινωνική προσφορά: Ενθαρρύνουμε νέες προσπάθειες και στηρίζουμε αποτελεσματικά τις ήδη υπάρχουσες. Πρωταγωνιστούμε στην είσοδο του εθελοντισμού ως κοινωνικό κίνημα, στα σχολεία.
 • Υλοποιούμε προτάσεις των αθλητικών σωματείων για τις υποδομές στο ‘Στ. Κώτσης’): Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ θεωρεί ότι μια πόλη που πραγματικά αγκαλιάζει τον αθλητισμό, δεν μπορεί να μην προσφέρει ένα στίβο στα παιδιά που θέλουν να επιδοθούν στον κλασικό αθλητισμό.

8. Μελετημένες υποδομές, για μια όλο και καλύτερη πόλη

 • Νέο, σύγχρονο Δημαρχείο μιας σύγχρονης πόλης Επιταχύνουμε τις διαδικασίες από την Περιφέρεια ενώ παράλληλα δεσμευόμαστε ότι με ενέργειές μας θα διασφαλίσουμε την διαδικασία, ώστε να μην παραδοθεί ένα ενεργοβόρο κτίριο που θα επιβαρύνει τους δημότες.
 • Κολυμβητήριο στη Νέα Ζωή: Προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην κατασκευή του έργου που η προχειρότητα, η άγνοια και η κακοδιοίκηση, αντί να το έχει στη βιτρίνα της πόλης μας, μας έχει κάνει να προσπαθούμε να κρύψουμε ένα κουφάρι, το οποίο μαρτυρά ότι το Αύριο της Αγίας Παρασκευής, δεν κτίζεται με υλικά του Χθες.
 • Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια: Το χρωστάμε στη νεολαία της πόλης μας. Ο Γιώργος Οικονόμου έχει πολλές φορές εξηγήσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του τη σημασία ενός τέτοιου κέντρου. Μια μεγάλη έκταση 23 στρεμμάτων θα έπρεπε να ελκύει τους νέους και τις νέες από όλη την πόλη. Δυστυχώς, η δημοτική Αρχή το έχει μετατρέψει σε χωματερή. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του θα εξαρτηθεί από την εξασφάλιση πιστώσεων της Περιφέρειας, κάτι  για το οποίο δεσμεύτηκε ο Γιώργος Πατούλης.
 • Κλειστό προπονητήριο: είναι απαραίτητο για τη στροφή των νέων ανθρώπων προς τον Αθλητισμό και το «Ευ ζήν». Προχωρούμε άμεσα στην κατασκευή του.
 • Αναβάθμιση του πάρκου «Σταύρος Κώτσης»: Το μετατρέπουμε σε έναν σύγχρονο φιλόξενο πολιτιστικό και αθλητικό χώρο για τους δημότες, όπου με ασφάλεια θα μπορούν να περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους.
 • Εκτεταμένες ενεργειακές παρεμβάσεις στις υποδομές του Δήμου με εφαρμογή Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης
 • Αντιπλημμυρική θωράκιση και υποδομές πολιτικής προστασίας.

************************

 

Δεσμευόμαστε ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν με σωστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, με αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και με ανταποδοτικά ΣΔΙΤ.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μέριμνά μας, εσύ!